Service
Winkelwagen

De slowcooker: modern koken in een retro jasje

Vroeger bij oma in de keuken stond er op een petroleumstel een heerlijk gerechtje te garen en te pruttelen, soms wel een hele dag! Het rook dan heerlijk maar er waren ook mindere kanten aan het petroleumstel: brandgevaarlijk en je rook tevens de petroleum. Je zou kunnen zeggen dat dit de voorloper van de slowcooker was. Gelukkig heeft de techniek stappen gezet en hebben we sinds de jaren 70 de veilige versie van het petroleumstel: de slowcooker.
In steeds meer huishoudens doet de slowcooker zijn intrede. En terecht! Je maakt er heerlijke en gezonde maaltijden mee. En ondanks de langzame werking van het apparaat, kost het jou minimale inspanning en weinig tijd. Misschien ben je nog niet heel erg bekend met dit stukje vernuft en daarom geven we je antwoord op een aantal vragen.

Wat is een slowcooker?


De slowcooker, ook wel bekend als een crockpot, is een elektrisch keukenapparaat dat langzaam kookt bij lage temperaturen gedurende een langere periode. Het principe is eenvoudig maar effectief: ingrediënten worden in de pot gedaan, deksel erop, en de slowcooker doet de rest. Het langzame kookproces zorgt voor mals vlees, sappige groenten en rijke smaken.
Slowcookers zijn zeer makkelijk in het gebruik. In veel gevallen minimaal twee standen: laag en hoog, en een warmhoudfunctie. Dit is natuurlijk per merk verschillend. De hoge stand gaat uiteraard het snelst, al is dat ongeveer een uur of 4. Op de lage stand vaak ligt het tussen de 6-8 uur. Als je de pan aan hebt gezet, dan hoef je er verder niet bij te blijven, de pan doet het werk

Wat kun je allemaal met een slowcooker?

Hoewel de slowcooker vaak wordt geassocieerd met hartige winterse stoofschotels, is dit veelzijdige keukenapparaat het hele jaar door nuttig. Het is waar dat de slowcooker uitblinkt in het bereiden van stevige maaltijden die perfect zijn voor koude dagen, maar het kan ook gebruikt worden voor soepen, pastasaus en lichtere en zomerse gerechten.

Is eten uit de slowcooker gezond?

Het kenmerk van een slowcooker is dat dankzij de lagere temperatuur de voedingswaarden van de diverse ingrediënten intact blijven, en bovendien is de kans op het vrijkomen van schadelijke of giftige stoffen aanzienlijk kleiner. Daarnaast komt er nauwelijks vet aan te pas waardoor het een (zeer) gezonde manier van eten bereiden is.

Is een slowcooker duur in gebruik?

Niet echt! Slowcookers staan bekend om hun energie-efficiëntie, omdat ze op een lage temperatuur langzaam koken. Ze gebruiken over het algemeen minder energie dan ovens of kookplaten die op hogere temperaturen werken. Dus, het kan zelfs vriendelijk zijn voor je portemonnee.

Thuisblijven bij de slowcooker?

Slowcookers zijn ontworpen om langzaam op lage temperaturen te koken, wat betekent dat je ze veilig kunt laten werken terwijl je weg bent. Zorg er wel voor dat je de instructies van de fabrikant volgt en dat de slowcooker op een veilige plek staat, weg van brandbare materialen. En natuurlijk, geniet van het vooruitzicht van een zelfgemaakte gezonde maaltijd als je weer thuiskomt!

Eet smakelijk!