Service
Winkelwagen

De geschiedenis van 1 april: waarom zijn we zo dol op grappen?


1April, kikker in je bil, die er niet meer uit wil!

Wie heeft dit niet gezegd? Waarschijnlijk iedereen wel. Zeker kinderen vinden dit erg leuk om te zeggen op 1 april. Maar waarom maken we grappen deze datum? Waarom maken we überhaupt grappen?

Het is niet duidelijk wat de oorsprong van 1 april is, er zijn verschillende theorieën over. Wat wel overeenkomt is dat ze allemaal komen uit het verre verleden, de 16e eeuw. Waar de meeste mensen van uit gaan stamt uit Frankrijk in de 16e eeuw. De jaartelling begon destijds aan het begin van de lente, eind maart of begin april. Echter, de Romeinse kalender begon het nieuwe jaar met januari. Omdat het handiger was om de jaartellingen op elkaar aan te laten sluiten werd ook in Europa de jaartelling gestart met januari. Dat ging natuurlijk heel erg langzaam voordat iedereen dat wist. De mensen die nog steeds nieuwjaar vierden op de oude tijd werden daarop aprilgekken genoemd en in de maling genomen. Maar er zijn echter ook onderzoeken die dit verhaal tegenspreken. De Fransen vierden namelijk het begin van het nieuwe jaar op eerste Paasdag en dat was niet op 1 april.

In Nederland was er een andere theorie. Op 1 april 1572 werd Den Briel door de watergeuzen ingenomen en dit zou de aanleiding zijn geweest. Aangezien 1 april wereldwijd een grappendag is, is het zeer onwaarschijnlijk dat deze specifiek Nederlandse gebeurtenis de echte aanleiding is voor de dag van de grap.

Is lachen goed voor je gezondheid?

Nou en of! Na een flinke lachbui heb je vast wel eens buikpijn gehad, dit komt doordat je je buikspieren traint tijdens het lachen, fijn toch? Daarbij gaat je hartslag omhoog wat ervoor zorgt dat je bloed goed wordt rondgepompt in je lichaam. Goed voor de verbetering van je conditie en ontspanning. Even goed lachen werkt ook stress verlagend. Stress is slecht voor je, het vernauwt je bloedvaten, heel gevaarlijk dus.Het stresshormoon cortisol neemt af tijdens het lachen en dus beter voor de vaten. Gelukkig komen er ook allerlei stofjes vrij tijdens het lachen, zoals de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine. Wat lachen ook met je doet is de aanmaak van witte bloedcellen. De witte bloedcellen beschermen je tegen allerlei virussen en is dus goed voor je immuunsysteem.

Wat maakt je aan het lachen?

Lachen is dus heel gezond voor je, dat is goed nieuws. Maar waar lachen we dan om? Dat is voor iedereen anders, er bestaan vele soorten humor. Wat voor de één een goede grap is, kan voor een ander wel helemaal niet om te lachen zijn. We noemen enkele soorten humor:
  • Sarcasme, wellicht de moeilijkste vorm van humor. Een sarcastische grap heeft een kritische en soms kwetsende toon en dat kan bij mensen heel verkeerd aankomen, zich beledigd voelen terwijl dat niet de bedoeling hoeft te zijn. Wees altijd voorzichtig met deze grappen.
  • Droge humor kan twijfel veroorzaken: meent hij het nou of niet?
  • Zwarte humor heeft een duister randje en waarbij je denkt: dat kan echt niet! Het zijn grappen die gaan over ziekte, leed of verdrietige gebeurtenissen. Maak je die grappen over jezelf dan geeft dat toch weer een ander gevoel dan wanneer dergelijke grappen over een ander gaan.
  • Relativerende humor helpt je om een vervelende situatie lichter te maken of bespreekbaarder. Even lachen om iets vervelends geeft weer een boost om de situatie weer aan te kunnen, je schouders er onder te zetten.

Lachen als bindmiddel

Met een lach op je gezicht straal je positiviteit uit. Mensen zullen je eerder aanspreken of een vraag stellen. In een groepje met elkaar lachen versterkt het saamhorigheidsgevoel. En uiteindelijk wil iedereen ergens bij horen. En ook in de liefde is lachen belangrijk! Samen lachen en grapjes maken maakt dat je aantrekkelijk wordt voor de ander.

Dus om terug te komen op de titel van deze blog: Waarom zijn we zo dol op grappen? Dat antwoord is eenvoudig: we willen lachen!!